AFT Nedir, nasıl Geçer?

AFT Nedir, nasıl Geçer?

Ağız ve diş sağlığı problemli dendiği zaman akıllara gelen sorunların en başında Aft vardır. Kenarları kırmızı, ortası ise beyaz ve şiş olan bu yara ağız içerisinde çıkar ve aynı zamanda aftöz ülser olarak da bilinir.

Aft Nedir?

Aft; ağız içerisinde dil, yanak, diş eti ve damak gibi hassas bölgelerde görülen bir yara çeşididir. En sık karşılaşılan ağız hastalıkları arasında yer alan Aft, kişinin yemek yemesini ve herhangi bir şey içmesini acılı ve zor hale getirmektedir.

Ağız içerisinde çıkan bu yaranın boyutu değişik ölçülerde olabilir. Toplumda görülme olasılığı %20’lerde olan bu yara, tedavi edilmediği takdirde kişinin hayat kalitesini birebir etkiler.

Oral ülser; ağız içinde acı, kaşıntı ve yanmaya sebep olmaktadır. Vitamin eksikliği, enfeksiyon, sert diş fırçalama, ağız bakımına dikkat etmeme, yanak ısırması, sıcak besin tüketiminden kaynaklı ağız içi yanma, diş teli gibi sebeplerden dolayı oluşmaktadır. Çoğunlukla düzensiz aralıklarla tekrarlayan ve kendi kendine birkaç günde iyileşip yok olan formu sıklıkla görülmektedir.

Çocuklarda ve Bebeklerde Aft

Çocuklarda ve bebeklerde görülen Aft, anne ve babalar için endişe verici olabilir. Özellikle de kış aylarında daha sık görülen grip, nezle gibi hastalıklar çocuklarda ve bebeklerde bağışıklığın düşmesine neden olabilmekle birlikte Aft oluşumuna da sebebiyet verebilmektedir.

Bebeklerde ve çocuklarda aftöz ülser görülmesinin nedenleri arasında yetersiz beslenmede gelmektedir. Bu durumda takviye edici, bağışıklık sistemini güçlendirici gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. 3 haftaya kadar sürebilen hızlı gelişen, acılı lezyonlar olan Aft’ler, bebeklerde ve çocuklarda huysuzluğa da neden olmaktadır.

Aft Nasıl Geçer?

Çoğunlukla herhangi bir tedavi uygulanmasa bile Aft’ler kendi kendilerine geçebilmektedir. Ancak kişi, ağrıya dayanamıyorsa ve bu yara hayatını etkiliyorsa kendisine bir tedavi yöntemi arayacaktır. Hasta bir hekime başvurduğu takdirde ağrıyı kontrol altında tutmak, iyileşmeye hız kazandırmak ve tekrarları önlemek adına tedaviye başlanır.

Tam kan sayımı, folat ve B12 vitamini düzeyleri uzman hekim tarafından incelenir ve aftöz ülserin nedeni araştırılır. Eğer hastanın ihtiyacı varsa çinko sülfat, siyanokobalamin, B12 vitamini desteğine başlanır. Sistemik immünsüpresif ilaçlar da sürekli tekrarlayan ve şiddetli seyreden aftların tedavisinde kullanılabilir.

Bu Haberi Paylaş!