Kompozit Dolgu Nedir, Nasıl Yapılır?

Kompozit Dolgu Nedir, Nasıl Yapılır?

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları ile genetik faktörler ve diş gıcırdatma gibi bazı rahatsızlıklar diş sağlığı bakımından risk grubundadır. Dişler çeşitli nedenlerle hasara uğrasa da bunları onarmak adına dolgu kullanılır. Dolgu, en sık başvurulan tedavi yöntemlerinden birisi olup genellikle bu dönem ağrısız atlatılır. En sık tercih edilen dolgu malzemesi ise dişlerin doğal görünümünü ve rengini koruyan kompozit dolgu olarak bilinir.

Farklı Dolgu Türleri Nelerdir?

Diş hekimi bireydeki diş hasarını gidermek adına uygun olacak şekilde farklı dolgu malzemelerini önerebilir. En sık kullanılan dolgu malzemeleri ise birinden oldukça farklıdır.

Gümüş renkli dolgu: Bu dolgu metal amalgam olarak da adlandırılır. Cıva, gümüş, kalay ve bakırın kombinasyonundan yapılır. Bu malzeme uzun ömürlü ve ekonomiktir ancak estetik olarak hoş bir görünüm oluşturmayabilir.

Kompozit dolgu: Kompozit dolgu en sık tercih edilen dolgu çeşididir. Cam veya kuvars parçacıkları ile akrilik reçine karışımından yapılır. Dayanıklı bir malzemeden üretilen bu dolgu, diş renginde üretilebildiği için estetik olarak da hoş bir görüntü oluşturur.

Altın dolgu: Altın, bakır ve diğer metallerin karışımı ile yapılan bu dolgu son derece dayanıklıdır ancak doğal bir görünüm vermez.
Cam iyonomer dolgu: Bu dolgu da estetik olarak diş ile uyumlu bir görünüm verir. Ancak kompozit dolgu kadar dayanıklı değildir.
Porselen dolgu: Porselen dolgu doğal görünümlüdür ancak maliyeti yüksektir. Bu nedenle pek sık tercih edilmez.

Kompozit Dolgu Nedir?

Dişler, çeşitli sebeplere bağlı olarak zaman içerisinde aşınarak çürük, çatlak veya kırık oluşabilir. Bu tip sebeplerle hasar gören dişleri onarmak adına dolgu işlemi uygulanır. Kompozit dolgu ise en sık kullanılan dolgu çeşidi olarak bilinir. Dişe uygulanmadan önce hamur formunda olan kompozit dolgu, uygulamadan sonra özel ışıklar yardımıyla sertleştirilir. Kompozit dolgu, diş renginde olduğu için estetik olarak güzel görünür ve diş bütünlüğünü korur. Kompozit dolgu, diş tonuna göre üretilir.

Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?

Kompozit dolgular genellikle tek seansta yapılır. Dolgu, dişteki şekil bozukluğunu gidermek ya da diş boşluklarını doldurmak için yapılıyorsa, hastaya anestezi uygulanmaz. Yalnızca çürük tedavisi gibi durumlarda kişiye lokal anestezi uygulanır. Bu işlem sırasında öncelikle diş uyuşturulur ve dişteki çürük kısım hekim tarafından temizlenir. Ardından, diş boşluğuna uygun olacak biçimde kompozit dolgu yapılır. Son aşamada ise gerekli düzeltmeler yapılarak dişe en iyi formu kazandırılır. Kompozit dolgu ilk yerleştirildiğinde, hastanın sıcağa veya soğuğa karşı hassasiyet yaşaması normaldir. Diş, dolguya alıştıktan kısa bir süre sonra bu hassasiyet hissi azalır.

Kompozit Dolgunun Ömrü Ne Kadardır?

Özellikle son 50 yıldır sıklıkla kullanılan kompozit dolgular, amalgam dolgulara kıyasla biraz daha erken yıpranır ancak kompozit dolgular da iyi bakımla 10-15 yıla kadar kullanılabilir. Eğer diş gıcırdatma ya da farklı problemler mevcutsa, dolguların ömrü kısalabilir.

Bu Haberi Paylaş!