Diş Çürümesinin Belirtileri

Diş Çürümesinin Belirtileri

Hemen hemen herkesin korkulu rüyası olan diş çürümesi, ağız ve diş sağlığımıza dikkat etmediğimiz takdirde oluşabilecek sorunlardan biridir. Tabi diş çürümesinin kurtarılacak bir çözümü olmadığı için ana dişlerimizi kaybetmek hem bize ağrı hem de beraberinde diş problemlerini getirmektedir. Çünkü dişler sindirime destek oldukları için ağız ve diş sağlığında oluşabilecek herhangi bir sorun beraberinde çeşitli sorunları da getirebilir. Peki diş çürümesinin belirtileri ve yaygın nedenleri sorusunu sorduğumuzda cevabını net biliyor muyuz onu sorgulamak gerekir. Başka türlü diş çürümelerinin önüne geçememekle kalmayıp ağız ve diş sağlığımızı giderek tehlikeye bırakmış oluruz. 

Diş çürümesi; tükettiğimiz besinlerin ağız içerisinde yeterli temizliği yapılmadığı takdirde ağız içerisinde yaşayan bakterilerle beraber asit oluşturmasıyla ortaya çıkmaktadır. Oluşan bu asit diş yüzeyindeki mineralleri çözerek dişteki madde kaybına ve daha sonra diş yüzeyinde çürük meydana getirecektir. Bu yüzden ağız ve diş bakımının yetersiz yapılmaması ve ekstra özen gösterilmesi gerekir. Şimdi gelin tüm detaylarıyla diş çürümesinin belirtileri ve yaygın nedenleri neler hep beraber inceleyelim. 

1.1 Diş Çürümesinin Belirtileri

Diş çürümesinin belirtileri ve yaygın nedenleri arasında en çok merak edilen konulardan birisi de belirtileridir. Çünkü kimi zaman bu belirtileri dikkate almayarak gerçekleri çok daha geç görebiliriz. Bu durum da tedaviyi ötelediği için diş çürüme durumunu hızlandırabilir. Peki diş çürümesinin belirtileri nelerdir?

  • Diş çürümesi yaşıyorsanız eğer dişlerde hassasiyet meydana gelir
  • Bu hassasiyetle beraber dişlerde be dişin çevresinde ufak ağrılar ve sızılar da beraberinde gelmektedir. 
  • Dişlerde oluşan çürükler kendini bazen siyah bazen de kahverengi olarak bir nokta da başlayabilir. Bu yüzden dişlerinizde oluşan lekeleri dikkate almalı ve kontrollerinizi yaptırmalısınız.
  • Ağız kokusu da diş çürümesinde en önemli belirtilerindendir. Fakat bu ağız kokusu birçok sorunun belirtisi olabildiği için karıştırılabiliyor ve çok daha geç anlaşılabiliyor. 
  • Diş çürümesi sorusunu yaşıyorsanız eğer çürüklere bağlı olarak apseler ve iltihaplanmalar meydana gelebilir. 
  • Hassasiyeti artan dişinizin herhangi bir soğuk, sıcak, şekerli yiyecek ve içecekler tükettiğinizde oluşan ağrılar da diş çürümenin en belirgin belirtileri arasındadır. 

1.2 Diş Çürümesinin Yaygın Nedenleri

Diş çürümesinin belirtileri ve yaygın nedenleri arasında başı çeken bazı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler; bakteriler, tükürük, asit ve yiyecek kalıntılarıdır. Kimi zaman bu faktörleri tetikleyerek kimi zaman oluşmasına sebep olacak diş çürümesi meydana gelmektedir. Şimdi gelin diş çürümesinin yaygın nedenleri neler tüm detaylarıyla ele alalım.

  • Bakteriler: Ağız içerisinde yararlı ve zararlı olmak üzere çeşitli bakteriler bulunmaktadır. Pek çok işlevi olan bu bakteriler tükettiğimiz besinlerle etkileşime girerek diş çürümesine yaygın olan diğer nedenleri ortaya çıkarmaktadır. Örneğin tükettiğimiz şekerli besinleri ağzımızdaki bakteriler aside dönüştürür. Bu asit ise ağızda plak oluşumuna hızlandırarak diş çürümesine neden olurlar. Oluşan bu plak dişlere yapışarak diş minesini aşındırmaya başlar ve diş minesi zayıflayarak diş sağlığınız tehlikeye girer. İşte tam da bu yüzden dişlerinizi düzenli fırçalamanız ağız ve diş sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
  • Tükürük: Sindirim sisteminin başlamasını sağlayan tükürüğün içeriği ve kalitesi gerek sindirimi kolaylaştırması gerekse ağız ve diş sağlığında önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü tükürük ağızda birçok bakteriyi yok etmektedir. Tabi beraberinde ağız bakımı eksiksiz yapılması da gerekmektedir aksi halde tükürük tek başına yeterli olmamaktadır. Yeterli tükürüğün oluşması için bol bol su tüketmemiz gerektiğini unutmamanız gerekir. 
  • Asit: Tükettiğimiz birçok besin ve içecek asidiktir. Fakat bazı besinler asit oranından dolayı diş sağlığı açısından oldukça tehlikelidir. Çünkü ağız içerisindeki pH değeri 5.5’tir. Bu değerin altında pH’a sahip tüm besinler asidik olarak değerlendirildiği için ne kadar az pH değerine sahip olursa olsun asidik sınıflandırılır ve dişe zarar verir. Asitler dişin koruyu tabakası olan diş minesinin erimesi ve diş çürüğü oluşmasına sebep olan mikroorganizmaların daha kolay çoğalmasına neden olmaktadır. 
  • Yiyecek Kalıntıları: Tükettiğimiz yiyecek kalıntıları yeterli temizlenmediği takdirde çeşitli sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunların en net çözümü de şüphesiz ki düzenli olarak dişleri fırçalamak ve ağız bakımını gerçekleştirmektir. Çoğu zaman diş fırçalama da yeterli olmayacağı için ağız bakımında kullanılan diş ipi, ağız bakım suyu gibi ekstra ürünlerle yeterli temizliği gerçekleştirebilirsiniz.

Bu Haberi Paylaş!