Ağız Bakım Rutininde Olması Gerekenler

Ağız Bakım Rutininde Olması Gerekenler

Günlük kişisel bakımımızın bir parçası olan ağız bakım rutini olmazsa olmazlarımızdandır. Hem konuşma hem beslenme hem de estetik açıdan ağız bakımı ihmal edilmelidir. Aksi halde ağız kokusu, sararan dişler ve beraberinde ağız ve diş sağlığınız tehlike altına girmektedir. Sağlığımız ve yaşam kalitemiz adına bu kadar önemli olan ağız sağlığı içerisinde ağız bakım rutininde olması gerekenler de bir hayli merak edilip araştırılmaktadır. Ağız bakımı ile ilgili bilinmesi gereken tüm detayları öğrenerek uygulamanız çok daha sağlıklı ve kaliteli bir hayatın kapılarını açmaktadır. Çünkü bakımını gerçekleştiremediğimiz ağız ve diş, çeşitli problemleri beraberinde getirerek bazı sağlık sorunlara sebep olabilir. Bununla beraber yaşam kalitenizi de düşüreceği için toplum içerisinde dışlanma durumunuz yüksektir. Bu tür olumsuzluklarla ö ve sağlığımızı riske atmamak için ağız bakım rutininde olması gerekenler neler bilmeli ve düzenli bir şekilde uygulamalıyız. Şimdi gelin tüm detaylarıyla ağız bakım rutini detaylarını inceleyelim. 

  • Doğru Diş Fırçası Seçimi ve Uygulama

Ağız bakım rutini oluşturmadan önce ağız ve diş yapınıza uygun doğru diş fırçası seçimi yapmalı ve bunu doğru bir şekilde uygulamalısınız. Aksi halde bakımınızın hiçbir anlamı olmayacak ve yanlış fırçalamadan dolayı dişleriniz bir zaman sonra zarar görecektir. Diş fırçasın seçerken ağız yapınızı göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Eğer ağız yapınız küçük ise diş fırçanızın başının da küçük olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Tercih ettiğiniz fırça materyalinin dişinize de zarar vermeyecek bir yapıda olması gerekmektedir. 

Diş fırçanızı 3 – 6 ay aralığında değiştirmelisiniz. Bu süre en fazla 6 ay olabilir daha uzun süreli diş fırçası kullanmak dişlerinizi temizlemek yerine zarar verecektir. Fırçalama işlemini uygularken 45 derecelik açı ile dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Yumuşak ve dairesel hareketlerle iç, dış ve dilin yüzeyini temizlemelisiniz. 

  • Diş İpi Kullanımı

Ağız bakım rutininde olması gerekenler içerisinde bir diğer temizleme diş ipidir. Unutmayın ki sadece diş fırçalama ile ağız bakımı yeterli olmamaktadır. Ekstra bakım ürünleri kullanılmalı ve ağız bakımını riske atmamalısınız. Diş fırçasının erişemediği yerlere diş ipi kullanarak kalan yemek artıklarını kolayca temizleyebilirsiniz. Bu sayede yemek artıklarından kaynaklı ağız kokusu oluşmasının önüne geçebilir ve uzun vadede oluşabilecek diş çürümelerini engelleyebilirsiniz. 

Ağız Çalkalama Suyu 

Ağız içerisindeki bakterilerin temizlenmesi ve ağız kokusunun oluşmasına birebir çözüm olan ağız çalkalama suyunu günlük ağız bakım rutininize ekleyebilirsiniz. Düzenli ve uzun süre kullanım gerçekleştiği takdirde faydalarını görebileceğiniz ağız çalkalama suyunun ortalama 30 – 60 saniye arası gargara yapılarak kullanılması önerilmektedir. Daha fazla bekletilmesi ağız içerisinde istenmeyen sonuçlar doğurabileceği için dikkat edilmesi gerekmektedir. 

Diş Hekimi Ziyareti 

Diş fırçalamak gibi günlük bir rutin olmasa da belirli aralıklarla diş hekimi ziyareti yapmanız ağız bakım rutini açısından büyük önem taşımaktadır. Unutmayın ki düzenli yapılan kontroller sayesinde ağız ve diş sağlığınızda oluşabilecek olumsuz durumların önüne kolaylıkla geçebilirsiniz. Bunun yanı sıra ağız ve diş bakımı hakkında bilgilenebilir ve güzel gülüşünüzü uzun yıllar koruyabilirsiniz.

1.1 Ağız Bakımı Nedir?

Ağız bakım rutininde olması gerekenler neler öğrendikten sonra ağız bakımı nedir? sorusuna cevap verelim. Ağız bakımı, günlük ağız ve dişlerin temizliği yapılmasıdır. Bunu da günde en az 2 kere diş fırçalayıp ekstra diş ipi ve ağız çalkalama suyu kullanarak gerçekleştirebiliriz. Bebeklikten itibaren önem gösterilmesi gereken ağız bakımının büyüme çağında faydalarını görmekteyiz. Çünkü süt dişlerinin yerine kalıcı dişlerin çıkmasında ağız bakımı büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle ağız bakımına küçük yaşlardan itibaren başlanmalı ve her daim devam edilmelidir. 

Bu Haberi Paylaş!