Asitli İçeceklerin Sağlığa Olumsuz Etkileri 

Asitli İçeceklerin Sağlığa Olumsuz Etkileri 

Günümüzde fast food beslenme alışkanlığının artmasıyla beraber asitli içeceklerin de tüketimi artmıştır. Tabi asitli içeceklerin artmasıyla beraber su ve süt gibi besin değeri alabileceğimiz içeceklerin de tüketimi azalmıştır. Böylelikle oluşabilecek obezite, reflü, karaciğer yağlanması gibi sağlık problemlerinde etkili olmaktadır. Asitli içeceklerin sağlığa olumsuz etkileri içerisinde hiçbir şekilde besleyici madde bulundurmaması ve bunun aksine aşırı şeker içermesi olumsuz etkileri beraberinde getirmektedir. 

Asit ve şekerin birleşmesi ile zenginleştirilen içeceklerin yemeklerle beraber tüketilmesi ve sıvı ihtiyacını karşılaması tüketimini de giderek arttırmaktadır. Bu artışla beraber asitli içeceklerin sağlığa olumsuz etkileri de giderek artmakta ve merak edilmektedir. Şimdi gelin asitli içeceklerin sağlığa olumsuz etkileri nelerdir tüm detaylarıyla inceleyelim.

1-Diş Sağlığı

Tükettiğimiz sağlıksız besinlerin ilk olarak ağız sağlığına zarar verdiği hepimiz tarafından bilinen bir gerçektir. Asitli içeceklerin de içerisinde bulunan şeker oranı diş çürümelerine ve aşınmalarına sebep olmaktadır. Çünkü şeker diş minesine zarar vererek diş çürüklerinin oluşmasına neden olan faktörler arasında yerini almaktadır. Bunun yanı sıra diş köklerine zarar vererek apse oluşumuna da zemin hazırlamaktadır. 

2-Obezite

Asitli içeceklerin sağlığa olumsuz etkileri arasında en çok bilinen obezite hızla artmaktadır. Bu hızlı artışı tetikleyen asitli içecekler yoğun bir şekilde tüketildiğinde vücudun alınması gereken enerjiden ekstra enerji alınarak bu enerjinin fazlasını vücut yağ olarak depolamaktadır. Öyle ki yapılan araştırmalar tüketilen her asitli içeceklerde obezite olma riskini 1.6 kere arttırmaktadır. 

3-Kalp Rahatsızlıkları

Asitli içeceklerin sağlığa olumsuz etkileri arasında yer alan kalp rahatsızlıkları günümüzde beslenme bozukluklarının artmasıyla beraber oldukça çoğalmıştır. Yapılan araştırmaların üzerine asitli içeceklerde yüksek dozda fruktozlu mısır şurubu içermektedir. Bu madde zamanla kişilerde kalp hastalıklarının risklerini yükselterek oluşmasına neden olmaktadır. 

4-Astım

Vücudumuza verdiği zararları saymakla bitiremediğimiz asitli içeceklerin bir diğer verdiği zarar ise astım hastalığına neden olmasıdır. İçerisinde barındırdığı sodyum benzoat ile içeceklerin ömrünü uzatırken vücudumuza da çeşitli zararlar vermektedir. Asitli içecekleri koruyucu ürün olarak kullanılan ve raf ömrünü uzatan bu madde kişilerde astım hastalığına neden olabilmektedir. Ayrıca sodyum benzoat çeşitli reaksiyonlar göstererek egzama ve kurdeşen gibi sağlık problemlerine de öncülük etmektedir. 

5-Böbrek Rahatsızlıkları

Verdiği zarar her ne olursa olsun ben yine de asitli içecek içmekten vazgeçmem diyenlerdenseniz bilmeniz gereken birkaç olumsuz etki daha vardır. Bunlardan birisi de böbrek rahatsızlıklarıdır. Uzun vadede asitli içecek tüketimi böbrek taşına ve böbreklerin aşınmasına hatta ileride ciddi böbrek rahatsızlıkların oluşmasına neden olmaktadır. Unutmayın ki asitli içecekler içerisinde yüksek miktarda fosforik asit içermektedir ve bu durum da uzun süre alındığında vücudun dengesini bozmaktadır.

6-Aşırı Şeker Yüklemesi

Asitli içecekleri tükettikten ortalama 20 dakika içerisinde kandaki şeker oranı yükselir. Bu duruma bağlı olarak da insülin patlaması gerçekleşir. Hormon seviyesi artarak vücut aşırı yüklenen şekeri hızlı bir şekilde yağa dönüştürür. Hazım tamamlandıktan sonra göz bebekleri büyümeye başlar, kandaki basınç yükselir ve buna bağlı olarak karaciğer ve dolaşım sistemine de daha fazla şeker pompalanır. Asitli içeceği tükettikten ortalama 45 dakika sonra vücut dopamin üretimini arttırır. Vücuttaki bu ani artış ve değişiklik kişiden kişiye değişiklik göstererek çeşitli sağlık problemlerin oluşmasına zemin hazırlar. 

7-Diyabet

Yapılan araştırmalara göre asitli içecek tüketen kişilerin tip 2 diyabetin yakalanma riski %80 daha yüksek olduğu açıklanmıştır. Bunun en önemli nedeni ise içerisinde barındırdığı fruktozlu mısır şurubudur. Bu madde aşırı tüketildiği takdirde diyabeti olan kişilerde kan şekeri hızlı yükseleceği için sağlık durumunu riske sokacaktır. 


 

Bu Haberi Paylaş!