Çatlak Diş Kendi Kendine İyileşebilir mi?

Çatlak Diş Kendi Kendine İyileşebilir mi?

Cildimiz ve kemiklerimiz kendi kendine iyileşebiliyorsa, dişlerimiz neden aynı şeyi yapamıyor diye düşünebilirsiniz.

Çatlamış dişinizin kendi kendine iyileşip iyileşmediğini ve dişiniz çatlar kırılmaz neden diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerektiğini keşfedin.

 

Çatlak dişiniz kendi kendine iyileşebilir mi?

Dişlerimiz kendilerini yenileyemez ve iyileştiremezler. Diş hekiminizin doğal dişlerinizi korumak için mümkün olan en iyi çözümleri sunmasının nedeni budur. Dişlerinizin doğduğunuz andan itibaren yanınızdadır ve hiçbir şey doğal dişinizin kalitesiyle kıyaslanamaz. Dişlerimizin yeniden gelişmemesi veya yenilenmemesi, bileşimleriyle çok ilgilidir. Dişlerimiz hamileliğin altıncı haftasında annelerimizin rahminde gelişir. Sanılanın aksine dişlerimiz kemik değildir. Diş minesi kalsiyum fosfattan yapılmıştır. Güçlü ve sağlıklı olması için kalsiyuma ihtiyaç duyduğu için genellikle kemikle karıştırılır.

 

Dişimiz diş minesi, dentin, sement ve diş özünden oluşur. Diş minesi vücudumuzun birkaç kilo ısırma kuvvetini kaldırabilen en sağlam kısmı olarak hizmet eder. Kalsiyum sağlamaktan sorumlu diş özündeki kan damarlarını ve dokuları korur. Ancak diş minesi canlı dokulardan ve kan damarlarından oluşmaz. Dolayısıyla kemiklerimiz gibi kendini yenileyemez ve iyileştiremez.

 

Çatlak diş nedir?

Kırık bir diş, kötü bir ısırık veya yaralanmanın sonucu oluşur. Hasar, dişinizin iç katmanlarını açığa çıkarabilir ve onu hastalığa neden olan bakterilere açabilir. En kötü durumlarda, çatlaklar diş köküne ulaşarak diş kaybına neden olabilir.

 

Çatlak dişin nedenleri ve belirtileri

Çatlamış bir diş, diş minesine aşırı baskı nedeniyle olabilir. Diğer nedenler şunlardır:

Dişlerinizi bir araç olarak kullanmak

Kötü bir ısırık

Yaralanma veya travma

Diş gıcırdatma nedeniyle diş üzerinde çok fazla baskı

Soğuk ve sıcak içecekler içmek gibi ani sıcaklık değişiklikleri

Yaşlılık nedeniyle zayıf diş

Çoğu hasta dişlerini çatlattığını ancak aşağıdaki semptomlardan herhangi biriyle karşılaştıklarında fark eder:

Soğuk veya sıcak içeceklere veya yiyeceklere karşı hassas diş

Yiyecekleri ısırırken veya çiğnerken ağrı

Zonklayan ağrı ve diş eti şişmesi

Tedaviler

Çatlak bir diş için diş tedavisi, hasarın kapsamına bağlıdır. Diş hekiminiz çatlağın hafif olup olmadığını veya diş kökünün önemli kısmına ulaşıp ulaşmadığını kontrol edecektir.

İşte belirli kırık diş tipleri için diş tedavileri:

 

Dolgu veya diş yapıştırma: Dişinizin çiğneme yüzeyinde sadece küçük çatlaklar veya kırık kabuk varsa diş hekiminiz dişinizi kurtarabilir. Diş minesini kapatmak ve bakterilerin diş pulpasını etkilemesini önlemek için dişlerinize diş renginde bir reçine yerleştirilecektir.

Kök kanalı: Çatlak diş köküne ulaşırsa, dişinizin onarılamayacak durumda olma ihtimali vardır. Diş çekimi bir seçenektir, ancak doğal dişinizi korumak istiyorsanız diş hekiminiz kanal tedavisi önerebilir. Bir kanal tedavisi prosedüründe, hasarlı diş kökü çıkarılır ve daha fazla enfeksiyonu önlemek için bir dolgu ile değiştirilir.

Kronlar: Dişteki çatlaklar diş minesini zayıflattığında, diş hekiminiz zayıf dişinizi korumak ve yemeğinizi çiğneme veya öğütme yeteneğinizi geri kazandırmak için bir diş kronu önerecektir. Kronlar, dişinizi daha önce hiç zarar görmemiş gibi kullanmanıza yardımcı olabilir.

Bu Haberi Paylaş!