Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşı ya da diğer adıyla tartar, diş yüzeyinde yer alan maddelerin zamanla sertleşmesiyle ortaya çıkar. Diş taşı temizliği evde çeşitli yöntemlerle hem de diş hekimi kontrolünde sağlıklı bir şekilde kurtulabilirsiniz.

Dişlerin arka kısmında, alt dişlerde ve kafa dişlerinin yanak kısımlarında sıklıkla görülen diş taşı özellikle yetersiz fırçalamalar sebebiyle oluşur. Hemen hemen tüm bireylerde ortak görülen diş taşı sorunu ileri düzeylerde diş eti kanamaları ve benzer rahatsızlıklara sebep olur.

Tartar olarak da anılan bu rahatsızlık diş etleri ile dişlerin tahriş olmasıdır. Dişlerin arka kısmında sarı ve kahverengiyi andıran görüntüsüyle ortaya çıkan diş taşının düzenli olarak temizlenmesi çok önemlidir. Evlerimizde diş taşı temizliği yapabilir ancak yinede kanama gibi durumlar oluştuğunda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.

Diş Taşı Nasıl Oluşur?

Günlük hayatta yenilen ve içilen tüm gıdalar dişlere yapışarak zamanla bakteri oluşumuna neden olur. Kısa bir zaman içerisinde gerçekleşen bu bakteri oluşumu dişer fırçalanmadığı takdirde daha da sertleşir. Diş yüzeyindeki bu sertleşme tükürüğün bu maddelerin üzerine çökmesiyle baş gösterir. Sert yapılı bu mineraller Diş Taşı olarak adlandırılır.

Çoğunlukla alt dişlerde ve dişlerin hemen arka kısmında oluşan diş taşı, diş fırçalarının ulaşamadığı yerlere kadar nüfus eder. Yetersiz fırçalama sonucunda meydana gelen tartar, doğru fırça ve macun seçimiyle ortadan kalkabilir.

Zamanla dişlerde yaşanan hasar nedeniyle bunu aza indirgemek için diş taşlarının 6 ayda bir temizlenmesi şarttır. Dişlerde ve diş etlerinde kanamaya neden olan diş taşı, tahrişe sebep olabilmektedir.

Diş Taşının Belirtileri Nelerdir?

Diş taşının belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş taşı zamanla gözle görülür bir hale gelebilir. Bu görüntü sarı ya da kahverengiye dönüktür.
  • İlk süreç içerisinde fırçalama yardımıyla temizlenebilen diş taşları iyice sertleştiğinde zorluk çıkarır.
  • İlerleyen zamanlarda tahrişe neden olan diş taşı, kanamalar ve çeşitli rahatsızlıkların habercisidir.
  • Diş taşları zamanında temizlenmediğinde tahriş ve iltihaplar ile birlikte apseye ve şişkinliklere de neden olur. Bu renk zamanla siyaha döneceğinden mutlaka diş hekimi tarafından müdahaleye ihtiyaç duyulur.

Bu Haberi Paylaş!