Protetik Diş Tedavisi Nedir? Kimlere Uygulanır?

Protetik Diş Tedavisi Nedir? Kimlere Uygulanır?

Protetik diş tedavisi, hekimlerce tüm çabalara rağmen kurtarılmayan dişlerin çekilmesi ya da başka sebeplerden ötürü dişin kaybedilmesi gibi durumlarda başvurulan yöntemlerdendir. Ağız içerisinde dokuların zarar görmesi akabinde meydana gelen defektler veya eksikliklerin, protez yardımıyla giderilmesi olayını kapsayan tüm hamleler, Protetik diş tedavisine girer.

Protetik diş tedavisi genel anlamda tedaviye geç kalınan hastalar için uygulanmaktadır. Diş kayıpları ya da diş eti rahatsızlıkları bu tedavilerde en sık rastlanılan sebepler arasında gösterilebilir. Dişlerin işlevini yitirmesi gibi nedenlerin dışında estetik sebeplerden ötürüde Protetik diş tedavisi uygulanabilir. Özellikle son zamanlarda estetik amaçlı olarak bu yönteme ilgi daha da artmaktadır.

Protetik Diş (Protez) Nedir?

Protetik diş, halk arasında çoğu zaman protez diş olarak da bilinmektedir. Zamanla kaybedilen dişlerin yerini doldurulması ve ağız içerisindeki çevre dokuların yeniden oluşturulmasına olanak sağlayan tedavi yöntemi protetik diş, hastanın kaybetmiş olduğu estetik görünüm ile çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının geri kazandırılmasıdır.

Protetik Diş Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Protetik diş tedavisi genel olarak eksik dişlerin noksanlığında kullanılmaktadır. Fakat kimi zaman tedaviye geç kalan hastalarda da uygulanan Protetik diş tedavisi, kaybedilen diş veya dişlerin farklı protez türleriyle geri kazandırılması olayıdır.

Protetik Diş Tedavisinde Kullanılan Protez Türleri Nelerdir?

Protetik diş tedavisinde çoğunlukla sabit ve hareketli protezler kullanılmaktadır. Ancak implant üstü protezlerde Protetik diş tedavisi için uygun olarak görülmektedir. Uygulanması şart olan protez türüne diş hekimi tarafından karar verildikten sonra uygun tedavi planı hazırlanır.

Protez diş tedavisinde kullanılan protezler şöyle sıralanmaktadır:

Sabit Protezler: Mevcuttaki sağlıklı diş veya implantların desteğiyle uygulanmaktadır. Ağız içerisine farklı kimyasallar ile sabitlenerek yapılmaktadır. Sabit protez türleri şöyle sıralanır:

• Kuron: Halk arasında kaplama olarak da bilinmekle beraber büyük çürükler ile diş kırıklarının sebep verdiği, diş bütünlüğünü tamamen bozan etkenlerin ortadan kaldırılması adına kullanılır. Dişler arasında oluşan boşluklar kuron ile kapatılmaktadır.

• Metal Destekli Porselen Kaplama: Bu protez türünde her ne kadar ağız içerisinde görülmekte olan kısım porselen olsa da kaplamanın içi metalden oluşmaktadır. Işık geçirgenliği az olan metal destekli porselenler doğallık açısından bazı problemlere sebebiyet vermektedir.

• Zirkonyum Destekli Kaplama: Işık geçirgenliği oldukça yüksek miktarda olan zirkonyum destekli kaplama doğal görünüme en yakın kaplama türlerindendir. Dişlerin görünen kısmı porselen, iç kısmı ise zirkonyumdur.

• Köprü: Bir veya daha fazla diş kayıplarında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Mevcuttaki diş boşluğunun yanında bulunan sağlıklı dişler, köprü ayağı olarak kullanılır. Köprü tedavisi; asma ve kanatlı gibi farklı tekniklerle uygulanmaktadır. Kaybedilen tek veya birden fazla dişin yerine uygulanarak bireyin kaybetmiş olduğu fonksiyonlar ile estetik görünümü geri kazandırılır.

• İmplant: Diş kayıpları nedeniyle yaşanan olumsuzlukların giderilmesi adına uygulanan protez türü olan implantın uzun yıllar süresince verimi bir şekilde kullanılabilmesi kişilerin tercih sebeplerindendir. Çene kemiğine yerleştirilmekte olan yapay diş kökü ile çiğneme fonksiyonlarında herhangi bir aksamaya sebebiyet vermektedir.

Hareketli Protezler: Protetik diş tedavisindeki hareketli protezler, halk arasında damak protezi olarak da bilinmektedir. Bu yöntem tüm dişlerini kaybetmiş hastalara uygulanır.

Bu Haberi Paylaş!