Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti çekilmesi ya da diş eti hastalığı olarak da adlandırılan Periodontitis, dişlerin tutan kemiği yok edebilen ciddi bir diş eti enfeksiyonudur. Diş eti çekilmesi (periodontitis) dişlerin gevşemesine ya da diş yitirilmesine sebep olabilir.

Diş eti çekilmesi (periodontitis) yaygın olarak görülen, fakat büyük seviyede önlenebilen bir durumdur. Genellikle ağız ve diş temizliği ve bakımının yeterli yapılmamasından kaynaklanır. Bireyin günde minimum iki kere diş fırçalaması, günlük diş ipi kullanması ve kontrollü diş muayenesi yaptırması, hem diş eti çekilmesinin (periodontitis) gelişmesi ihtimalini düşürür aynı zamanda başarılı tedavi şansını büyük seviyede artırabilir.

Yemeklerin sonrasında diş ile dişetinin birleştiği bölgede bakteri plağı denilen bir yapı oluşur. Bu yapı isminden de anlaşılabileceği üzere binlerce bakteri içerir. Biz fırçalama ile ağzımızdaki besin artıklarını değil, temel olarak bu bakteri plağını uzaklaştırmaya çalışırız. Eğer bu bakteri plağı uzaklaştırılmaz ise, plak miktar olarak artar ve ilerleyen dönemlerde tükürük içindeki kalsiyum iyonlarının etkisiyle sertleşip diştaşına dönüşebilir. Diştaşı bakteri plağının tutunabilmesi için harika bir ortam sağlar ve bu sayede oluşan kısır döngü sebebiyle diştaşı hem dişetinin içerisine hem de dişin üstüne doğru büyümeye başlar. Bu oluşumlar esnasında da dişeti enfeksiyonu oluşmaya başlar. İşte tam bu esnada vücut kendini bu etkenlere karşı savunabilmek için bağışıklık sistemini aktive eder. Bu bağlamda dişeti yüzeyine yakın kan damarları genişleyerek müdafaa hücrelerinin dişetinin derin dokularına geçerek bakteriler ile savaşabilmesi için ortam hazırlarlar. Fakat bu prosedür bununla beraber dişetinin ödemli ve kanamaya meyilli bir hale gelmesine yol açmış olur. işte bundan dolayı dişeti hastalığında kanama sık görülen bir belirtidir.

Diş Eti Kanaması Nasıl Geçer?

Dişeti hastalığının tedavisinin ilk adımı ağızdaki diş taşları ve bakteri plağının uzaklaştırılmasına yönelik diş yüzeyi temizliğidir. Daha teferruatlı tedavilere geçmeden gerçekleştirilen bu ilk adım bile kanama şikayetini büyük ölçüde geriletir. Diş eti kanaması, ağız ve diş sağlığı içinde en sık karşılaşılan problemlerden birisidir. diş eti kanaması belli bir dereceye kadar mühimsenmediği için zaman içinde ilerler ve tedavi periyodu de değişim gösterir. Öncelikle diş eti, ağız ve diş sağlığı açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Bu yüzden diş etlerinde oluşacak bir sorun aksatılmadan tedavi gerektirir. Eğer diş etiniz sağlamsa hem ağız sağlığınız yerindedir hem diş sağlığınız. Diş etlerinizde bir sıkıntı var ise de bu, çoğu zaman daha başka rahatsızlıklarınızın göstergesidir. Diş eti kanaması çözümü belirttiğimiz nedenlerden ötürü derhal uygulanması ihtiyaç duyulan birtakım bakımları ve tedavileri kapsar.

Diş Eti Kanaması Çözümünde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Diş etleri, dişlerin en temel parçalarından birisidir. Diş etlerinde görülen kanamanın sebepleri ise birden fazla olabilir. Bu yüzden diş eti kanaması çözümü evvela kanamanın niçin kaynaklandığı üstünde yoğunlaşmayı gerektirir. En sık karşılaşılan nedenlerden birisi vitamin eksikliğidir. Diş ve diş etleri için lüzumlu vitaminler vücuda alınmadığı vakit diş etleri zayıflayarak kanama gösterebilir. Yine yoğun olarak sigara kullanması diş eti kanamalarına sebep olabilir. Elbette en doğru tespit bir doktor muayenesi ile ortaya çıkacaktır. Hekim tedavisi yanında diş eti kanaması çözümü noktasında şunlara dikkat edilmelidir:

  • Diş ve ağız hijyeninin sağlanması
  • Ağız gargarası kullanılması
  • Diş ipi kullanılması
  • Her gün düzenli günde en az 2 defa diş fırçalamak,
  • Ayda bir düzenli diş muayenesi olmak

Diş Eti Tedavisi Tedavisi Hakkında Sağlıklı Bilgi Alın!

Alacağınız tedavi hakkında emin değilseniz, veya durumunuzla ilgili kafanızda soru işaretleri varsa, kliniğimize gelmeden size uzaktan destek vermek isteriz.

Aşağıdaki tedavi başlıklarına tıklayarak uyguladığımız diğer sağlık hizmetleri hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.