Diş Sıkma Botoksu Nedir? Diş hekimleri Botox Yapabilir mi?

Diş Sıkma Botoksu Nedir? Diş hekimleri Botox Yapabilir mi?

Diş sıkma Botoksu nedir? Genellikle uyku sırasında olduğu için dişlerimizi sıktığımızın veya gıcırdattığımızın farkında değiliz. Ancak bu durum hem çene kemiklerimizde hem de dişlerimize zararlı etkiye sahiptir. TME, baş ağrısı, migren ve diş aşınması semptomlarını hafifletmek için masseter kaslarına Botox enjeksiyonu uygulanabilir. Diş sıkma ve gıcırdatma için Botox tedavisi de dahil olmak üzere çeşitli tedavilerde oldukça yaygın. 

Botox Nedir?

Uzmanlara göre Botox, Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen bir toksinden yapılan bir ilaçtır. Botulizm adı verilen hayatı tehdit eden bir gıda zehirlenmesine neden olan aynı toksin olsa da, enjekte edilebilir bir felç olarak kullanımı, kozmetik prosedürler ve daha fazlası için onaylanmıştır. Aslında, artık aşırı terleme, aşırı göz kırpma, aşırı aktif mesane ve hatta migren gibi çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmek için küçük dozlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Botox, kas hareketini kontrol eden sinir sinyallerini bloke ederek çalışır, bu da kasılmalarını engeller ve enjekte edilen bölgenin çevresindeki cildi geçici olarak yumuşatır. Sonuçların görülmesi genellikle birkaç saat sürer ve genellikle yaklaşık üç ay kalıcılığı olur.

BOTOX uygulaması ağrılı mıdır?

Botox enjeksiyonları ağrıya neden olabilir, ancak genellikle minimal ve kısadır. Bazı hastalar enjeksiyonları böcek ısırığı hissine benzetirler. Diş sıkma ve diş gıcırdatma için Botox tedavisine başlamadan önce önerilen enjeksiyon bölgeleri soğuk paket veya anestezik kremle uyuşturularak ağrı oldukça hafif seviyeye gelir.

Diş Hekimliğinde Botoks Uygulaması

Botoks kelimesini duyan çoğu kişinin aklına kozmetik işlemlerde kullanılan kırışık azaltıcı enjeksiyonlar gelir. Botox'un bunun için kullanımı yaygın olsa da, sunduğu sinir bloke edici faydaları nedeniyle uygulama alanları genişlemektedir. Aslında, diş hekiminize yapacağınız bir ziyarette, diş hekiminizden Botoks önerisi duyabilirsiniz. Bazı diş hekimleri kozmetik prosedürler için Botox kullanırken, diş hekimliğinde Botox'un başka birçok kullanımı vardır.

  • Temporal Mandibular Eklem Bozukluğunun (TME) Tedavisi
  • Bruksizm tedavisi (diş gıcırdatma)
  • Cerrahi müdahale olmadan diş eti gülümsemesini azaltmak
  • Protez yerleştirme veya ağız ameliyatlarından önce veya sonra dudakların hizalanması

 

Diş Sıkma (Bruksizm) Tedavisinde Botox Kullanımı

Küçük dozlarda Botox'un (botulinum toksini) doğrudan masseter (çene) kasına enjekte edilmesi, kası, diş gıcırdatmayı ve diş sıkmayı durduracak kadar zayıflatır. Bu, kasları önemli ölçüde gevşetir ve bruksizm (sıkma veya gıcırdatma eylemi) nedeniyle dişlerdeki aşınma ve yıpranmayı azaltır.

Diş Hekimi Botox Yapabilir Mi? 

Tamamen kozmetik bir prosedür olarak Botox, muhtemelen hiçbir zaman diş hekiminin repertuarının bir parçası olmayacaktır - çünkü ilk ve birincil hedefleri ağız sağlığı bakımıdır. Ancak diş hekimleri ağız ve yüz anatomisi, sağlığı ve işlevi konusunda kapsamlı eğitime sahip olduklarından, bazıları Botoks uygulamak için diş hekiminden daha nitelikli kimsenin olmadığını söylüyor.

Aslında, Diş hekimliğinde Botox kullanımının bazı savunucuları, dişhekimlerinin en nitelikli kişiler olduğunu ve düzenli olarak ağız ve yüz enjeksiyonları uyguladıkları için daha iyi bir deneyim sunduğunu iddia etmektedir. Bu, enjeksiyonları hızlı ve daha az ağrılı hale getirir, çünkü bunlar yetenekli bir el ile yapılır.

Botoksun diş hekimliğinde kullanımı kimilerine göre tartışmalı olsa da, Botox'un diş hekimliğinde hem tıbbi hem de kozmetik açıdan yardımcı olacak bir yeri olabilir gibi görünüyor. Amerikan Yüz Estetiği Akademisi'ne göre, diş hekimlerinin yaklaşık %10'u şu anda Botoks uygulamak için eğitilmiştir. Hatta bazıları Botox eğitimi bile veriyor!

Bu Haberi Paylaş!