Diyabette Kuru Ağız Nasıl Geçer?

Diyabette Kuru Ağız Nasıl Geçer?

Uluslararası Diyabet Vakfı’nın resmi verilerine göre Dünya’da 463 milyon insan şeker hastalığından dolayı ağız kuruluğu da dahil olmak üzere bazı diş sağlığı sorunları riskinin artırdığı biliniyor. Ağız kuruluğu, bazen konuşmayı biraz zorlaştıran bir rahatsızlıktan çok daha fazlasıdır.Bu, diş çürüğü riskini artıran ve mantar enfeksiyonlarının gelişmesini kolaylaştıran bir sorundur. Diyabet hastaları ağız kuruluğu semptomlarını nasıl yöneteceklerini öğrendiklerinde, ağız kuruluğunu hafifletmenin veya ortadan kaldırmanın etkili yollarına başvurabilirler. Peki Diyabette Kuru Ağız Nasıl Geçer?

Neden bazı şeker hastalarının ağız kuruluğu sorunları var?

Ağız kuruluğu aynı zamanda kserostomi olarak da bilinir ve şeker hastalarının yüksek kan şekeri seviyeleri nedeniyle ağız kuruluğuna yatkın olduğuna inanılmaktadır. Journal of Periodontology’de yayınlanan bir araştırmaya göre, diğer bir konu da şeker hastalarının şeker hastası olmayanların çoğundan daha az tükürük üretmesidir.Ağız kuruluğu sorunları, her iki diyabet türü olan kişileri (Tip 1 ve Tip 2) etkileyebilir. Diyabetli tüm insanlar ağız kuruluğu problemleri geliştirmezken, bazı hastalarda da çok sık görülebilmektedir.

Peki Ağız kuruluğunun belirtileri nelerdir?

Şeker hastalarında yaygın olan ancak şeker hastalarına özel olmayan ağız kuruluğu problemleriniz varsa, ağzınızın yapışkan olduğunu fark edebilirsiniz. Farkında olsanız da olmasanız da nefesiniz de kokabilir. Ağız yaraları, çatlak dudaklar (özellikle köşelerde) ve boğaz kuruluğu da oluşabilir. Ek olarak, konuşmak zor olabilir. Ağız kuruluğu olan bazı kişilerde aşırı susama vardır. İzlenecek diğer belirtiler arasında boğaz ağrısı, boğuk bir konuşma sesi ve kuru, iltihaplı diller vardır. Herkes farklı olduğu için bu semptomlardan bazılarına veya çoğuna sahip olabilirsiniz.

Peki Kuru Ağız Sorunu Nasıl Geçer?

Peki diyabette kuru ağız nasıl geçer? Şeker hastaları kan seviyelerini düzenlemek için hap veya insülin iğnesi alır. Birçoğu da iyi kalmalarına yardımcı olan özel diyetler izler. Ağız kuruluğu söz konusu olduğunda tedavi seçenekleri de mevcuttur. Bol miktarda saf su içmek çok yardımcı olacaktır. Ayrıca şeker kullanmak isteyebilirsiniz. Tükürük üretimini teşvik etmek için ücretsiz gargaralar, nane şekeri, sakız vb. şeyler kullanabilirsiniz. Ağız kuruluğu sorunlarını daha da kötüleştirebileceği için alkol, tütün ürünleri ve kafeinden uzak durun. Gördüğünüz gibi, bazı basit yaşam tarzı değişiklikleri sorunu en aza indirmek veya ortadan kaldırmak için genellikle yeterlidir.

Doğru diş bakımı ve tıbbi bakım da yardımcı olacaktır

Kontroller ve temizlik için yılda iki kez diş hekiminize görünmek çok önemlidir. Bazı diş hastalarının diş hekimlerinden daha fazla ilgiye ihtiyacı vardır. Başka bir ipucu, aldığınız ilaçlar hakkında doktorunuzla konuşmaktır. Şeker hastalarına reçete edilen bazı ilaçlar kuru ağız dahil yan etkileri tetikleyebilir.Bu semptomu hafifletmek için doktorunuzun ilacınızı ayarlaması mümkündür.

Artık kuru ağız ve diyabet hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğunuza göre, sorunu çözmeye hazır olacaksınız. Ağız kuruluğunu hafifletmek için ne kadar çok yaparsanız o kadar iyidir. Etkili ağız kuruluğu tedavileri, sağlığın korunmasına yardımcı olur.

Bu Haberi Paylaş!